Schrijfhulp & tools

YA-roman schrijven: tips en aandachtspunten

November 25, 2024

Je weet het zeker: jouw verhaal hoort thuis in het YA-genre. Misschien borrelt er al een idee in je hoofd, of heb je zelfs een paar hoofdstukken op papier staan. Maar hoe schrijf je een youngadult-roman die lezers raakt en bijblijft? In deze blogpost bespreken we belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden als je een YA-roman wil schrijven, inclusief praktische tips om je roman naar een hoger niveau te tillen.

1. Ken je doelgroep 

Bij het schrijven van een youngadult-roman is het cruciaal om je lezer in gedachten te houden. De meeste YA-lezers zijn tussen de 12 en 18 jaar, al trekt het genre ook veel volwassenen aan. Belangrijke kenmerken van een YA-verhaal: 

– Leeftijd van de protagonist: Meestal tussen de 16 en 18 jaar. 

– Herkenbare thema’s: Denk aan identiteit, vriendschap, eerste liefdes, en de zoektocht naar zelfstandigheid. 

– Toon en stijl: Schrijf helder en direct, maar onderschat je lezer niet; complexiteit en diepgang worden gewaardeerd. 

Tip: Gebruik dialogen en situaties die levensecht aanvoelen. Vermijd oubollig taalgebruik of clichés. Daarom is het belangrijk om research te doen naar hoe jongeren echt praten.

1. Laat je lezer zich gezien voelen 

Youngadult-romans spreken vaak over thema’s waar jongeren zichzelf in herkennen: identiteit, liefde, vriendschap, verlies, maar ook persoonlijke groei en rebellie. Het gaat om het gevoel dat je lezer denkt: dit ben ik, dit is mijn worsteling. Maar herkenbaarheid betekent niet dat je cliché’s moet gebruiken. Zoek juist naar de nuance en maak het persoonlijk. 

Tip: Schrijf een scène waarin je hoofdpersoon iets voelt dat je zelf ooit hebt ervaren, zoals de onzekerheid bij een nieuwe ontmoeting of de euforie van een onverwachte overwinning. Jouw eigen emoties maken het geloofwaardig.

2. Begin sterk, blijf boeien

De openingsscène is je kans om je lezer mee te sleuren in het verhaal (de ‘hook’ van jouw verhaal). Vermijd lange beschrijvingen en zorg voor een actieve start. Start met een gebeurtenis die vragen oproept; wat is er aan de hand? Wie is deze hoofdpersoon? Begin midden in het verhaal en bouw daarna langzaam de context op. 

Voorbeeld: In plaats van een openingsscène waarin je hoofdpersoon wakker wordt en ontbijt, kun je hem of haar direct in een conflict of spannende situatie plaatsen. 

3. Maak je personages echt 

Een onvergetelijke YA-roman schrijven draait om personages die levensecht aanvoelen. Geef je personages flaws en talenten, twijfels en dromen. Laat ze keuzes maken, goede én slechte, en laat zien hoe ze daardoor groeien. Zorg ook voor een divers en geloofwaardig bijfigurenensemble. YA-lezers waarderen authenticiteit. Zorg dat emoties voelbaar zijn, zonder overdreven melodrama. 

Reflectievraag: Hoe zou je hoofdpersoon reageren als hij of zij iets belangrijks verliest? Welke keuzes zouden ze maken?

4. Weef conflict en spanning door je YA-roman

Elk hoofdstuk in je roman zou een vorm van spanning moeten bevatten, of dat nu groot of klein is. Dat betekent niet dat er altijd gevechten of confrontaties hoeven te zijn; spanning kan ook intern zijn, zoals twijfels, geheimen of tegenstrijdige emoties. 

Schrijftip: Laat elk hoofdstuk eindigen met een reden voor de lezer om verder te willen lezen; de bekende ‘cliffhanger’. Dat kan een vraag zijn die onbeantwoord blijft, een onverwachte gebeurtenis of een hint naar wat komen gaat.

5. Geef aandacht aan de stijl

YA-lezers waarderen beeldend taalgebruik dat ze helpt om zich in de wereld van je roman onder te dompelen. Laat zien, in plaats van vertellen. Gebruik vergelijkingen en metaforen, maar houd ze begrijpelijk en relevant voor je doelgroep.

Voorbeeld: Schrijf in plaats van “Ze was boos”: “Haar handen balden zich tot vuisten en haar ademhaling versnelde.” 

6. Wees niet bang om grenzen te verkennen

Het YA-genre is bij uitstek geschikt om zware thema’s aan te snijden: verlies, mentale gezondheid, of het gevoel nergens bij te horen. Het kan spannend zijn om zulke onderwerpen te verkennen, maar doe het met respect en diepgang. Je lezer merkt wanneer iets oprecht is, en dat maakt impact. Er zijn natuurlijk veel verschillende subgenres om uit te kiezen. In dit artikel op Hebban kun je meer lezen over deze subgenres.

7. Redactie van jouw YA-roman maakt het verschil

Je hebt uren, dagen, misschien wel jaren aan je verhaal gewerkt. Dan wil je toch dat elk detail klopt? Een redacteur kijkt met een frisse, scherpe blik naar je manuscript en helpt je niet alleen om fouten te ontdekken, maar ook om je verhaal te verfijnen. Van toon en stijl tot de structuur: een goede redacteur zorgt ervoor dat jouw unieke stem behouden blijft, terwijl je verhaal sterker wordt.

8. Tips voor beginnende schrijvers van YA-boeken

– Schrijf dagelijks, al is het maar 15 minuten. 

– Wees niet bang om te herschrijven; dat is waar je verhaal écht tot leven komt. 

– Vraag om feedback! Een frisse blik kan je helpen om zwakke plekken in je manuscript op te sporen.

Een YA-roman schrijven is een avontuur op zich. Het vraagt om authenticiteit, doorzettingsvermogen en een flinke dosis creativiteit. Maar het belangrijkste is dat je blijft schrijven vanuit jouw eigen passie en stem. Wil je weten hoe jouw openingsscène eruitziet in de ogen van een professional? Met mijn quickscan help ik je graag op weg. Samen maken we van jouw verhaal een roman die je lezers niet loslaat. Vraag nu je manuscript quickscan aan! 

Ben je een youngadult-roman aan het schrijven en loop je ergens tegenaan? Boek dan online je gratis feedbacksessie van 30 minuten (telefonisch of via Zoom) en laat mij je helpen je writer’s block te doorbreken!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Portfolio

Bekijk 'mijn' boeken

Waar het ons allemaal om te doen, zowel schrijver als redacteur; het gepubliceerde boek. Neem een kijkje in mijn portfolio van boeken die ik heb mogen helpen maken.

bekijk portfolio
samenwerken

Mijn Aanbod

Inhoudelijke redactie na afronding van de eerste ruwe versie of schrijfcoaching tijdens het schrijven. Schrijfboosts, manuscript quickscan of behulpzame resources. 

lees meer

Gratis Download!

Scan zelf je manuscript met de mini-manuscriptanalyse

Of je nu net begint of al een eerste versie hebt liggen – dit e-book geeft je de handvatten om je verhaal kritisch én liefdevol tegen het licht te houden. Zo ontdek je waar het al sterk staat, en waar nog winst te behalen valt.

DOWNLOAD

Instagram

Volg me op Instagram als je niks wilt missen, zoals schrijfadvies en de nieuwste blogs en boeken!

@rosannesarah_redactie