Laten we eerlijk zijn: als je een verhaal schrijft, herken je dit vast. ‘Is dit goed genoeg? Heb ik wel iets nieuws te vertellen? Gaat iemand dit überhaupt lezen?’ En als je online zoekt naar ‘wat maakt een goed verhaal?’ krijg je een eindeloze lijst met tips over plotstructuren, conflictbogen en karakterontwikkeling. Superhandig, maar laten we even realistisch zijn: een écht goed verhaal is veel meer dan alleen techniek.
Wat maakt dan dat ene boek dat je niet weg kon leggen zo speciaal? Of die serie die je compleet in zijn greep had? Het lijkt iets heel ontastbaars, lastig te omschrijven. Toch ga ik een poging doen het daar over te hebben.
Tuurlijk, een logische opbouw en sterke personages helpen. Maar eerlijk gezegd: een verhaal dat perfect volgens de regeltjes is opgebouwd, maar nergens raakt, voelt leeg. Het mist iets. De beste verhalen zijn die waarin je als lezer voelt dat de schrijver er iets van zichzelf in heeft gestopt. Iets persoonlijks, iets echts.
Kijk maar naar Taylor Jenkins Reid (‘The Seven Husbands of Evelyn Hugo’), Rupi Kaur (‘Milk and Honey’) of zelfs J.K. Rowling (‘Harry Potter’). Hun verhalen zijn niet alleen goed omdat ze goed geschreven zijn, maar omdat ze putten uit hun eigen leven, emoties en ervaringen.
Wil jij dat jouw verhaal impact maakt? Dan moet je die technische perfectie even loslaten en je afvragen: Wat wil ík vertellen?
Soms denken we dat schrijven vooral draait om dingen verzinnen. Maar is het niet zo dat de verhalen die écht blijven hangen, altijd iets herkenbaars hebben? Iets dat voelt alsof het ook jouw verhaal had kunnen zijn?
Denk aan Evelyn Hugo: een fictief personage, maar haar emoties en struggles voelen zo echt, dat je ze bijna zelf meemaakt. Dat komt omdat Jenkins Reid zich liet inspireren door Hollywood-iconen en hun levens. Ze stopte haar fascinatie en eigen ervaringen in haar werk – en dát voel je als lezer.
💡 Schrijftip: Denk aan een moment in je leven dat je écht geraakt heeft. Blijdschap, pijn, liefde, verlies – het kan van alles zijn. Hoe voelde dat? Wat gebeurde er? Hoe zag de wereld eruit op dat moment? Gebruik die details om je verhaal diepte te geven. Hoe kun jij die ervaring omzetten in krachtige scènes voor je verhaal?
Een goed verhaal is een beetje als een gesprek met een goede vriendin: je voelt dat er een connectie is. Maar die connectie krijg je alleen als je jezelf durft te laten zien.
Dat betekent niet dat je een autobiografie moet schrijven. Maar wél dat je je angsten, onzekerheden en emoties mag verwerken in je personages. Dat maakt een verhaal herkenbaar.
💡 Schrijftip: Schrijf een scène waarin je hoofdpersoon iets meemaakt wat jij zelf moeilijk vindt of een ervaring die jou persoonlijk heeft gevormd. Misschien is het onzekerheid, een gebroken hart, het gevoel niet goed genoeg te zijn. Hoe voelt dat? Wat denkt ze? Laat het zien, zonder het direct te benoemen.
Je kunt de meest knappe, ingewikkelde plottwists bedenken, maar als de lezer niks voelt, is het gewoon… een verhaal. En laten we eerlijk zijn, we willen geen ‘gewoon’ verhaal. We willen een verhaal dat binnenkomt.
Dat zit in de kleine dingen. Een trilling in iemands stem. Of een blik die net iets te lang blijft hangen. Een kamer die ineens veel te groot voelt. Show, don’t tell – je hebt het vast vaker gehoord, maar het werkt écht.
💡 Schrijftip: Ga eens terug naar een emotioneel moment in je eigen leven en schrijf het op zonder de emotie zelf te benoemen. Dus niet: ‘Ze was boos’, maar ‘Haar vingers knepen zich om het glas, zo hard dat het leek alsof het elk moment kon breken.’ Zie je het verschil?
Er zijn al duizenden liefdesverhalen. Duizenden fantasyboeken. Duizenden YA’s over coming-of-age. En toch weten sommige schrijvers eruit te springen. Waarom? Omdat zij hun eigen, unieke stem durven gebruiken.
Mensen willen jouw verhaal horen, op jouw manier. Dus gooi die innerlijke criticus aan de kant en schrijf zoals jíj het voelt. Maak het rauw, gevoelig, grappig – wat bij jou past.
💡 Schrijftip: Stel je voor dat je je verhaal vertelt aan een vriendin, gewoon aan de keukentafel met een kop thee. Hoe zou je het vertellen? Gebruik die natuurlijke flow in je schrijfwerk.
Dus wat maakt een goed verhaal? Een goed verhaal is niet alleen een kwestie van sterke plottwists of perfect geschreven dialogen. De kern van een goed verhaal is de lezerservaring, of eigenlijk het effect van de lezerservaring. Hoe het de lezer raakt. En dat begint bij jou.
Dus de volgende keer dat je twijfelt of je verhaal ‘goed genoeg’ is, vraag jezelf niet alleen af of het technisch klopt. Vraag je af: ‘Voelt dit echt? Heb ik mezelf hier écht in gestopt?’
Want dát – jouw stem, jouw emotie, jouw blik op de wereld – is wat een verhaal onvergetelijk maakt. Gek genoeg raak je juist door te putten uit je eigen levenservaring (die uniek is) aan iets universeels; aan dat wat ons verbindt als mensen. Want ondanks ieders eigenheid, hebben we toch wel erg veel raakvlakken. En zijn we er dol op om onszelf te herkennen in boeken.
Wat nu? Begin gewoon.
Voel je je geïnspireerd? Mooi. Pak je notitieboek, open dat document, en begin gewoon. Jouw verhaal verdient het om verteld te worden.
En als je ooit twijfelt? Stuur me een berichtje of laat hieronder een reactie achter – want je bent niet de enige, en samen vinden we jouw unieke schrijfstem.
Your Comment Form
Comments
PLEASE COMMENT BELOW