Welke schrijver kent het niet? De pen die boven het vel papier blijft zweven, de cursor die blijft knipperen op het lege scherm… het gevreesde ‘writer’s block’ (schrijfblokkade). Waarom hoort het hebben van een schrijfblokkade bij het schrijven? Schrijven is een kunstvorm. Maar niet zomaar een kunstvorm. Het is een van de meest uitdagende die er is. Waar een schilder kan beginnen met een doek en een paar kleuren, en een muzikant met een instrument en het begin van een melodie, start jij als schrijver met een leeg vel papier of een wit scherm en een hoofd vol gedachten die alle kanten op schieten. Je moet iets maken dat nog niet bestaat. Een verhaal dat alleen jij kunt vertellen.
Als schrijven makkelijk was en inspiratie onuitputtelijk, zou iedereen het doen. Maar schrijven is óók twijfel, zelfkritiek, schrijfblokkades en frustratie; die stem in je hoofd die zegt: ‘Is dit wel goed genoeg? Gaat iemand dit überhaupt lezen?’ Soms lijkt het alsof iedereen beter weet hoe je je boek moet schrijven dan jijzelf. Soms denk je dat je eindelijk je draai hebt gevonden, om de volgende dag alles te willen verwijderen of weggooien. Het is een constante afwisseling van euforie en onzekerheid.
En daar komt nog iets bij: schrijven gebeurt vaak naast een druk leven. Veel schrijvers werken fulltime, hebben een gezin, sociale verplichtingen en toch proberen ze ergens de tijd te vinden om te schrijven. Ochtenden voor dag en dauw, avonden als iedereen slaapt, gestolen momenten tussendoor. En dan, als het eindelijk lukt om te gaan zitten, staart dat lege scherm je aan en is het opeens knap lastig om de woorden te vinden.
Waarom zou je het jezelf aandoen; waarom zou je steeds weer terugkeren naar dat lege document, zelfs na de zoveelste schrijfsessie waarin je niets op papier kreeg?
Je schrijft omdat verhalen vertellen in je zit. Je blijft schrijven omdat je weet hoe het voelt om een boek te lezen dat je raakt en je hoopt dat jouw woorden dat ook voor iemand anders kunnen doen. Hoe moeilijk het is ook is en hoeveel schrijfblokkades je ook moet overwinnen.
Twijfel en zelfkritiek is normaal. Zelfs de meest ervaren schrijvers worstelen ermee. Het goede nieuws? Er zijn manieren om je schrijfblokkade te overwinnen en weer in een flow te komen:
1. Accepteer dat twijfel onderdeel is van het proces. Twijfel betekent niet dat je een slechte schrijver bent. Het betekent dat je betrokken bent, dat je wilt dat je werk goed is.
2. Verwacht geen perfectie in de eerste versie. De eerste versie is nooit perfect. Dat hoeft ook niet. Schrijven is herschrijven. Hoe sneller je accepteert dat het eerste concept rommelig mag zijn, hoe makkelijker het wordt om vooruit te komen.
3. Vergelijk jezelf niet met anderen. Het is verleidelijk om te denken dat andere schrijvers moeiteloos hun verhalen uit hun mouw schudden. Maar geloof me: iedereen worstelt. Het enige wat jij hoeft te doen, is jouw verhaal op jouw manier vertellen.
4. Creëer een schrijfritme dat voor jou werkt. Niet iedereen kan elke dag schrijven, en dat hoeft ook niet. Zoek een ritme dat haalbaar is, of dat nou drie keer per week een uur is, of alleen in het weekend. Consequentie is belangrijker dan frequentie.
5. Zoek een supportsysteem. Schrijven is een eenzaam proces, maar je hoeft het niet alleen te doen. Vind andere schrijvers met wie je kunt sparren. Deel je struggles. Laat iemand meelezen als je twijfelt. Soms heb je gewoon een ander nodig die zegt: ‘Dit is goed. Ga door.’
Twijfel je vandaag aan je verhaal? Heb je het gevoel dat je vastzit, dat niemand zit te wachten op jouw boek? Weet dan dit: de enige manier waarop een boek níét de wereld in komt, is als je ermee stopt.
Een schrijfblokkade overwinnen kost tijd en geduld, maar het is niet onmogelijk. Jouw woorden doen ertoe. Jouw stem is uniek. En het feit dat schrijven moeilijk is, maakt het alleen maar waardevoller.
Kun je hulp gebruiken tijdens het schrijven, een stok achter de deur? Bekijk dan hier mijn schrijfcoachingstraject.
Wil je meer tips en inspiratie over schrijven en het schrijverschap? Volg me op Instagram voor inzichten, herkenbare momenten en handige schrijftips.
Your Comment Form
Comments
PLEASE COMMENT BELOW