Uitgeverijen ontvangen dagelijks talloze manuscripten. Veel daarvan verdwijnen snel in de ‘slush pile’: de stapel ongevraagde inzendingen. Dat betekent niet dat je geen kans maakt, maar wel dat je slim te werk moet gaan. In deze blogpost geef ik tips over hoe je de juiste uitgeverij kan vinden voor je boek en ervoor te zorgen dat je meer kans maakt om op te vallen (zonder wanhopig over te komen). En hoe zorg je ervoor dat je niet zomaar willekeurig manuscripten verstuurt, maar uitgeverijen benadert waar jouw boek écht thuishoort?
Ten eerste, uitgeverijen hebben een specifiek fonds, oftewel een verzameling boeken die bij hun visie en doelgroep passen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een fantasyverhaal op te sturen naar een uitgeverij die alleen literaire romans publiceert.
Heb je een paar uitgeverijen gevonden die een match zouden kunnen zijn? Maak een overzicht van hun specifieke richtlijnen en de contactpersonen die je kunt benaderen. Voordat je iets instuurt, doe je huiswerk:
Dus zo vergroot je de kans om de juiste uitgeverij voor jouw boek te vinden zonder tijd te verspillen aan partijen die niet bij jouw genre passen.
Dagelijks ontvangen uitgeverijen tientallen tot honderden manuscripten. Hoe zorg je ervoor dat jouw manuscript niet in de vergetelheid raakt? Uitgevers zoeken niet zomaar een goed verhaal; ze zoeken een boek dat past binnen hun fonds en commercieel potentieel heeft. Hier zijn een paar manieren om je kansen te vergroten:
Je begeleidende brief is de eerste kennismaking met jou en je boek. Maak hem krachtig, kort en to the point.
Elke uitgeverij heeft eigen eisen voor manuscripten. Het is belangrijk om op hun website te checken welke richtlijnen ze hanteren en om je daar vervolgens aan te houden.
Zo kun je bijvoorbeeld letten op de volgende punten:
Het is begrijpelijk dat je je boek zo graag gepubliceerd wilt zien, maar enthousiasme moet niet omslaan in wanhoop.
Helaas wordt niet elk manuscript meteen opgepakt, en een afwijzing betekent dus niet dat jouw boek niet goed is. Vaak is het een kwestie van timing, de juiste match vinden en blijven verbeteren. En als je meerdere afwijzingen krijgt, kan het helpen om je manuscript nog eens kritisch te laten lezen.
Kom je erachter dat jouw boek misschien niet binnen een fonds past? Dan zijn er alternatieven zoals selfpublishing of hybride uitgeven. Weeg de voor- en nadelen goed af en kies een pad dat past bij jouw doelen.
Tot slot, wil je zeker weten dat je jouw boek op de juiste manier presenteert aan een uitgever? Met ‘Pitch Perfect Publiceren’ help ik je bij het zo goed en volledig mogelijk aanleveren van je manuscript. Meer weten? Neem een kijkje op mijn website of stuur me een berichtje!
P.S. Volg je me al op Instagram? Daar deel ik tips en inzichten rondom het schrijfproces, redactie en het uitgeven van een boek. Blijf op de hoogte van hoe ik jou kan helpen om je manuscript te transformeren naar een boek dat lezers niet kunnen wegleggen.
Your Comment Form
Comments
PLEASE COMMENT BELOW