Je zit achter je laptop en je manuscript groeit onder je vingers. Je voelt de romantiek, de spanning, de magie… maar ineens denk je: “Wat is het genre van mijn boek eigenlijk?!”
Dat is een heel begrijpelijke vraag. Misschien dacht je dat je een feelgoodroman aan het schrijven was, maar voelt het nu eerder als romance. Of je begon in een fantasywereld, maar het draait inmiddels vooral om de romantische ontwikkeling tussen twee personages. De mogelijkheden zijn eindeloos, en jouw creatieve brein laat zich niet altijd netjes in een hokje duwen.
In deze blog help ik je ontdekken hoe je kunt bepalen in welk genre je schrijft (of zou willen schrijven), én hoe je tijdens het proces checkt of je nog trouw bent aan de verwachtingen van dat genre – zonder dat je hoeft in te leveren op jouw creatieve vrijheid.
Misschien wil je gewoon een goed boek schrijven – en dat is natuurlijk de basis. Maar toch is het aan te raden om voordat je begint met schrijven je genre al scherp te hebben.
Waarom?
Stel jezelf deze drie vragen:
Vergelijk jouw verhaal met bestaande titels. Wat zie je op de kaft? Hoe worden die boeken gecategoriseerd in boekhandels of op websites als Goodreads of Hebban? Dat geeft vaak verrassend duidelijke inzichten.
Dat is precies wat een schrijver me een tijdje terug vertelde: hij begon zijn manuscript als een thriller, maar halverwege besloot hij dat hij liever een feelgoodroman wilde schrijven. Dat betekent natuurlijk minder spanning (of een ander soort spanning), meer persoonlijke ontwikkeling en meer focus op relaties. Het is nogal een verschil; thriller of feelgood. Het kan natuurlijk ook dat je begint een fantasy te schrijven maar dat uiteindelijk blijkt dat het toch meer een romantasy is.
Mijn reactie? Dat mag. Maar wees je bewust van de gevolgen van deze keuze.
De tip die ik hem gaf (en nu jou geef): als je halverwege van genre verandert, dan zul je wat je al had geschreven grondig moeten herschrijven. Kijk hierbij goed naar:
Als je eenmaal weet in welk genre je wil schrijven, helpt het om onderweg af en toe te checken of je nog ‘genre-trouw’ bent.
Hier zijn een paar praktische manieren om dat te doen:
Niet alleen voor inspiratie, maar ook om gevoel te krijgen voor structuur, toon en tempo. Wat gebeurt er in hoofdstuk 1 van een gemiddelde feelgood? Wat is de rol van conflict in een romantasy?
Bij een cosy romance verwacht de lezer geen gruwelijke plotwending. Bij een New Adult verwacht je wel intense emoties, romantische spanning en groei.
Een genre-scherpe redacteur (zoals ik 😉) kijkt niet alleen naar stijl en plot, maar ook of het verhaal werkt binnen het gekozen kader. Soms is het een kwestie van toon aanscherpen, soms van scènes herschrijven, en soms van de focus verleggen.
In mijn gratis feedbacksessie kijk ik graag mee naar een fragment of genre-vraagstuk. Samen brengen we je verhaal weer in lijn met jouw intentie én de verwachtingen van je lezer.
Plan hier jouw gratis sessie – ik denk graag met je mee.
Your Comment Form
Comments
PLEASE COMMENT BELOW