Inhoudelijke redactie, in tegenstelling tot tekstuele redactie, richt zich op de grote lijnen van je verhaal. Wanneer ik jouw manuscript redigeer, kijk ik naar hoe essentiële bouwstenen van een verhaal - zoals conflict, personages, plot - zijn verwerkt in jouw manuscript. Ik geef je concrete en onderbouwde suggesties om verbeteringen aan te brengen. Hiermee kun je aan de slag om je manuscript te herschrijven en naar een hoger niveau te tillen.
Tijdens de inhoudelijke redactie besteed ik nauwelijks aandacht aan details zoals spelling, grammatica, of ontbrekende leestekens (tekstuele redactie). Dat komt later in het proces. Zodra jouw manuscript inhoudelijk helemaal klopt, kun je bij een persklaarmaker aankloppen die een eindredactie uitvoert op tekstueel niveau en als laatst kun je nog een corrector inschakelen die let op de laatste foutjes in de opgemaakte tekst.
Is er voldoende spanning en conflict, zowel extern als intern? Houdt dit de lezer geboeid en motiveert het de personages?
Past het ritme van het verhaal bij de inhoud? Versnelt het waar nodig, of vertraagt het juist om belangrijke momenten te benadrukken?
Zijn de dialogen natuurlijk en functioneel? Zijn de beschrijvingen beeldend en voegen ze iets toe aan de beleving van de lezer?
Past de schrijfstijl en toon bij jouw doelgroep en genre? Komt jouw unieke stem als auteur goed naar voren?
Is het gekozen perspectief passend en consequent toegepast? Komt de verteller overtuigend over?
Zijn de tijd en plaats van het verhaal helder en beeldend beschreven? Draagt de setting bij aan de sfeer en het verhaal?
Is het verhaal stevig opgebouwd en logisch? Kloppen de verhaallijnen en blijft het verhaal interessant van begin tot eind?
Zijn de personages geloofwaardig en goed uitgewerkt? Kunnen lezers zich met hen identificeren of hun keuzes begrijpen?