Heb je misschien wat schrijfhulp nodig? Heb je altijd al een (fictie) boek willen schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of heb je een idee voor een boek, maar loop je vast in de uitwerking? Voor beginnende auteurs kan het schrijfproces overweldigend zijn, maar met de juiste schrijfhulp en een paar praktische tips kom je al een heel eind.
In deze blog deel ik vijf tips die je helpen om je roman te schrijven én te verbeteren. Ook laat ik zien hoe een redacteur of schrijfcoach je kan ondersteunen bij het schrijven van een boek, of dat nu een YA-roman is of feelgood, romance of New Adult.
Het schrijven van een roman begint met een goed idee. Misschien heb je al een hoofdpersonage in gedachten of een spannende openingsscène. Dat is een prima startpunt! Maar houd in gedachten dat verhalen tijdens het schrijfproces vaak veranderen. Laat je creativiteit de ruimte en wees niet bang om van je oorspronkelijke plan af te wijken.
Tip: Schrijf je ideeën op in een notitieboekje of digitale app, zodat je ze niet kwijtraakt. Deze losse gedachten kunnen later een waardevolle basis vormen voor je boek.
Of je nu een feelgoodroman schrijft of een YA-boek, vraag jezelf af: Wat wil ik als lezer ervaren? Denk aan boeken die je zelf hebt verslonden. Waarom spraken deze verhalen je aan? Was het de spanning, de humor, of juist de emotionele diepgang? Gebruik dat als inspiratiebron.
Tip: Hoe lastig ook, probeer tijdens het schrijven je innerlijke criticus uit te schakelen. Je eerste versie hoeft echt niet perfect te zijn; het belangrijkste is dat je woorden op papier krijgt. Herschrijven komt later.
Een goed boek heeft een duidelijke structuur. Veel verhalen volgen het klassieke model van begin, midden en einde, beter bekend als de drie-aktenstructuur. Hier kun je daar meer over lezen. Dat betekent niet dat jouw boek voorspelbaar hoeft te zijn, maar het helpt om houvast te hebben.
Voor beginnende schrijvers kan het handig zijn om eerst een globaal plot uit te werken. Denk aan de belangrijkste gebeurtenissen in je verhaal en hoe deze bijdragen aan de ontwikkeling van je personages.
Schrijfhulp nodig? Een redacteur kan je helpen om je verhaalstructuur te versterken. Tijdens een ronde manuscriptredactie wordt bijvoorbeeld gekeken naar de opbouw van je verhaal en of alle elementen logisch op elkaar aansluiten.
Een eerste versie is zelden goed genoeg om meteen als manuscript op te sturen naar een uitgever of drukker. Herschrijven is een essentieel onderdeel van het schrijfproces. Neem de tijd om je teksten kritisch te bekijken en te laten bekijken. Als schrijver zit je zelf te dicht op de tekst. Bij een eerste inhoudelijke redactieronde wordt niet op spelling en grammatica gelet, maar op de bouwstenen van een verhaal, zoals personages, plot en structuur, conflict, stijl en toon, etc.
Soms is het fijn om een ervaren sparringpartner naast je te hebben, zeker als je voor de eerste keer een boek schrijft. Een schrijfcoach kan je helpen om:
Ben je bezig met een feelgoodroman of YA-roman? Dan is een schrijfcoach die gespecialiseerd is in deze genres ideaal. Ik bied bijvoorbeeld een begeleidingstraject aan waarbij we samen kijken hoe je jouw verhaal kunnen structureren en hoe je vaart kunt maken met schrijven.
Een schrijfcoach ondersteunt je niet alleen bij het verbeteren van de technische aspecten van je schrijfproces, zoals structuur, maar helpt je ook om jouw unieke schrijfstem verder te ontwikkelen. Dit betekent dat een coach je feedback geeft over de toon, het tempo, en de consistentie van je verhaal, zodat je als auteur zelfverzekerd je stem kunt vinden en verfijnen.
Wil je serieus aan de slag met het schrijven van een boek, maar weet je niet hoe je verder moet? Mijn traject ‘The Write Path’ is speciaal ontwikkeld voor beginnende auteurs die behoefte hebben aan begeleiding bij het schrijven en redigeren van hun manuscript (dit wordt ook wel ‘manuscriptbegeleiding’ of ‘schijfbegeleiding’ genoemd). Samen zorgen we ervoor dat jouw verhaal het boek wordt dat je altijd al wilde schrijven.
Ontdek meer over schrijfcoaching traject ‘The Write Path‘!
Ben jij al begonnen met schrijven? Deel jouw ervaringen of uitdagingen in de reacties hieronder! Of laat me weten wat jij lastig vindt bij het schrijven van een boek. Misschien kan ik je op weg helpen met een tip.
Worstel je ergens mee tijdens het schrijven? Neem gerust contact met me op voor een gratis feedbacksessie en doorbreek die writers’ block!
Your Comment Form
Comments
PLEASE COMMENT BELOW