Het is natuurlijk hartstikke spannend om jouw manuscript voor het eerst aan een redacteur of proeflezer voor te leggen. Je hebt er tenslotte uren werk en een hoop creativiteit in gestoken! Maar hoe weet je of jouw werk echt klaar is om gedeeld te worden? Hier is een checklist die je helpt om in te schatten of je roman toe is aan feedback of redactie, bijvoorbeeld via mijn gratis quickscan.
1. Je kunt je boek pitchen
Kun je in één of twee zinnen beschrijven waar jouw roman over gaat? Denk aan een soort ‘elevator pitch’ maar dan voor je boek. Als je jouw hoofdthema’s of verhaallijnen helder kunt verwoorden, ben je al een stap dichter bij een sterk manuscript. Een duidelijk idee geeft een redacteur namelijk houvast om jouw verhaalinhoud goed te begrijpen en kritisch te kunnen beoordelen.
2. Je openingsscène grijpt de lezer bij de kladden
Zorgt jouw eerste hoofdstuk ervoor dat lezers verder willen lezen? Een goede eerste indruk is cruciaal; niet alleen voor de lezer, maar ook voor de redacteur of proeflezer. Als jouw opening naar meer smaakt, kan de feedback die je ontvangt helpen om dat momentum vast te houden in het hele manuscript.
3. Ronde karakters
Hebben je hoofdpersonages doelen, obstakels, en maken ze een eigen ontwikkeling door? Of zijn het nog vrij oppervlakkige figuren zonder duidelijke intrinsieke motivatie? Mijn quickscan kan je inzicht geven in hoe overtuigend jouw personages overkomen en of ze interessant genoeg zijn voor jouw doelgroep.
4. De opbouw en spanningsboog voelen consistent aan
Heb je een goede balans gevonden tussen rustige momenten en spanning? Een goed verhaal neemt de lezer mee door een spanningsboog die nergens echt inzakt. Twijfel je of jouw opbouw goed werkt? Feedback op jouw plotstructuur kan helpen om te voorkomen dat lezers afhaken of juist overweldigd raken.
5. Je manuscript voelt ‘af’ (maar je staat open voor suggesties ter verbetering)
Heb je het gevoel dat jouw zinnen, dialogen, karakters en verhaallijnen zo goed mogelijk staan, maar ben je benieuwd hoe het nóg beter kan? Jouw manuscript hoeft zeker nog niet ‘perfect’ te zijn voordat je om feedback vraagt, maar het moet grotendeels wel ‘af’ voelen.
6. Je hebt het manuscript (of de eerste hoofdstukken) een keer rustig herlezen
Vaak zie je door een tweede of derde lezing kleine verbeterpunten of inconsequenties. Een grondige herlezing geeft je vaak de kans om zelf al wat problemen op te lossen. Als je dat hebt gedaan, ben je er waarschijnlijk klaar voor om een frisse blik van een buitenstaander te ontvangen.
7. Je staat open voor eerlijke, opbouwende feedback
Het kan spannend zijn om je werk te delen, maar als je openstaat voor feedback, zal je manuscript er alleen maar beter van worden. Je hoeft niet elke suggestie direct over te nemen, maar nieuwe inzichten kunnen je op ideeën brengen om je verhaal nog sterker te maken!
Is jouw manuscript klaar voor feedback?
Als je bij veel van de bovenstaande punten een vinkje kunt zetten, is jouw manuscript waarschijnlijk klaar voor een buitenstaander om er een eerste frisse blik op te werpen. Bij mijn gratis quickscan ontvang je feedback op onder andere de structuur, personages en schrijfstijl van je eerste 1000 woorden, zodat je al een goede eerste indruk krijgt van waar je staat en welke verbeteringen mogelijk zijn (die je vervolgens ook zou kunnen toepassen in de rest van je manuscript, dus doe er je voordeel mee!).
👉 Nieuwsgierig? Vraag nu de gratis quickscan aan en ontdek wat jouw verhaal nog sterker kan maken!
Your Comment Form
Comments
PLEASE COMMENT BELOW